Войната е жестока. Тя представлява насилие. И по-точно - използване на организирано

...
Войната е жестока. Тя представлява насилие. И по-точно - използване на организирано
Коментари Харесай

Израел, Хамас, Газа: какво казва международното право?

Войната е жестока. Тя представлява насилие. И по-точно - потребление на проведено принуждение за постигането на политически цели. Целта на интернационалното право е да ограничи насилието посредством правила. Но когато това се отнася за тежката действителност в Израел и Газа, става комплицирано.

По отношение на бруталното нахлуване, осъществено от терористите на Хамас по отношение на Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1300 души и отвлечени близо 200, царува изясненост. Експертът по интернационално право професор Щефан Талмон кардинално дефинира това като " всеобщо ликвидиране ". Но предвид на десетилетните борби сред Израел и палестинците заключава: " Тъй като нападението от 7 октомври бе с такива измерения и активност, интернационалното право стига до извода, че в тази ситуация става дума за въоръжен спор ".

След нападението израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи положение на война и съобщи изрично: всички места, където има бойци на Хамас, ще бъдат разрушени. Оттогава Израел бомбардира Газа. По данни на английския Economist за шест дни са били хвърлени към 6000 бомби.

По данни на Хамас от този момент насам са били убити минимум 3000 души. Стотици хиляди са се впуснали в бягство в границите на район с повърхност от единствено 365 кв. км - колкото немския град Кьолн. От помощната организация Norwegian Refugee Council оповестяват, че една четвърт от жилищните здания в Газа са били разрушени.

Самоотбрана - да, само че в избрани граници

Правото на Израел да се пази против въоръжено нахлуване е несъмнено, според член 51 от Хартата на Организация на обединените нации. Това право обаче е лимитирано от интернационалното филантропично право. Но има и един доста значим принцип: враждуващите страни би трябвало да вършат разлика сред цивилни жители и бойци, сред цивилен обекти и военни цели. Това обаче значи единствено, че цивилните жители или цивилните цели не би трябвало съзнателно да бъдат цел на нападението. Т.е. избиването на цивилни жители е неразрешено единствено тогава, когато е осъществено потвърдено съзнателно.

На процедура, както показва специалистът по интернационално право Талмон, това значи следното: " Ако Хамас разположи ракетна установка в граждански жилищен регион, Израел има правото да я нападна - макар че това може да нанесе ужасни колатерални вреди измежду цивилното население. А тези вреди могат да бъдат и доста огромни според от военната цел. "

Изискването на интернационалното право да се прави разлика сред цивилни и военни цели е съвсем неприложимо в линията Газа. Това е един от най-гъсто обитаемоте и гъсто застроените региони на земята. Тунелите на Хамас минават и под жилищни блокове, бюра на терористичната организация има в жилищни и офис здания. Международното право не регистрира това събитие.

Ако Хамас се разполага и се укрива в учебни заведения, джамии и лечебни заведения, в случай че поддържа там командни центрове, то тогава те са законни военни цели, обяснява Щефан Талмон. Същевременно обаче важи следното: в случай че Хамас заема военни позиции в цивилни региони, то това се прави оценка като военно закононарушение.

Забрана за груповото наказване

Израел наложи обсада на линията Газа, отрязвайки достъпа на региона до електрическа енергия, вода, храна и горива. Заради мащабите на въздушните удари и на блокадата израелската правозащитна организация B´tselem упрекна Израел във военно закононарушение. Хуманитарната организация " Лекари без граници " приказва за противоречащо на интернационалното право " групово наказване на Газа ".

Според професор Талмон множеството специалисти по интернационално право считат, че цялостната обсада - без достъп до храна, вода, горива и медицински артикули - не се покрива от интернационалното право. " В интернационалното право има възбрана на така наречен групово наказване - при положение става дума за групово наказание на цялото палестинско население на линията Газа. Не всички хора там са членове на Хамас и не всички носят отговорност за нападението, само че са наранени от тази реакция на Израел - освен това без да се прави разлика. "

Трябва да се означи и това, че интернационалното право категорично не разрешава довеждането на цивилното население до апетит. " Ако наложа тотална обсада, в един миг храната или водата ще свършат и популацията ще бъде застрашено от апетит. Това е неразрешено от интернационалното право ", подчертава Талмон.

Евакуацията е легална, прогонването - не

На 13 октомври израелските военни приканиха над един милион цивилни жители от северната част на линията Газа - съвсем половината от цивилното население - да се реалокират в южната част на региона. Същото важи и за интернационалните организации. Хамас от своя страна прикани популацията да остане - и по данни на израелската войска пречи на бягството.

Тъй като инфраструктурата на линията Газа е унищожена и има прекомерно малко места, към които могат да се насочат толкоз доста хора, Организация на обединените нации преценя евакуацията като невъзможна. Ян Егеланд, някогашен външен министър на Норвегия, а през днешния ден президент на помощната организация Norwegian Refugee Council, както и Международният червен кръст дефинираха заповедта за евакуацията като правонарушение.

При това следването ѝ по никакъв метод не подсигурява сигурност, защото бомбардировките не престават. Проверени от Washington Post кадри демонстрират голям брой хора, измежду които и значително деца, които явно са станали жертви на израелска офанзива, до момента в който са бягали на юг.

Щефан Талмон показва, че кардинално евакуацията на цивилното население от страна на една окупационна мощ е позволена. " За да се подсигуряват отбраната и сигурността на популацията и да се основат благоприятни условия за военни интервенции ". Становището на Талмон е, че в този случай Израел не се държи в несъгласие с интернационалното право.

Хуманитарнотомеждународноправое  " архаично "

" По линия на интернационалното право би било неразрешено, в случай че Израел се опита да прогони популацията от цялата линия Газа. Но в границите на територията на врага биха могли да се подхващат евакуации или насилствени премествания на популацията поради неговата лична отбрана и сигурност ", добавя специалистът.

Като цяло интернационалното право или интернационалното военно право, както е било наричано по-рано, е архаично, споделя Щефан Талмон. " То е направено от страни за страни - и то от страни, изхождащи от това, че един ден в действителност ще водят война. Никой не е желал да се постановат правила, които не би могъл да съблюдава. "

***

Вижте и това видео от нашия списък - от 2018:

Младите хора в Газа: живот без вяра

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР